«ΟΙ ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»

«ΟΙ ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά την έκφραση «αυτός είναι τοξικός άνθρωπος». Αναμφισβήτητα όλοι έχουν στο περιβάλλον τους ένα ή περισσότερα τοξικά άτομα. Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων πολλές φορές μας ρουφά όλη την εσωτερική ενέργεια, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά εξουθενωτικό και δύσκολο στη διαχείριση.

Οι τοξικοί άνθρωποι πολύ εύκολα μπορούν να καταστρέψουν την καλή μας διάθεση, να μας εξαντλήσουν ψυχικά, να διαλύσουν τις όμορφες και ανέμελες στιγμές μας, να σβήσουν το χαμόγελο από τα χείλη μας, να επηρεάσουν τη θετική οπτική γωνία μας απέναντι στη ζωή, να φρενάρουν τον ενθουσιασμό και την ικανοποίηση που αντλούμε μέσα από οτιδήποτε είναι σημαντικό για εμάς (π.χ. η σχέση, οι επαγγελματικοί στόχοι, οι επιτυχίες μας, η οικογένειά μας, οι φίλοι) και να μας φτάσουν στο σημείο να αρχίσουμε να αμφισβητούμε ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό, επηρεάζοντας αρνητικά την αυτοεκτίμησή μας.

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν την τάση να καλλιεργούν όπου βρεθούν ένα κλίμα αρνητισμού και απαισιοδοξίας, να κατασκευάζουν καταστροφικά και ακραία σενάρια, προδιαγράφοντας την κακή έκβαση μιας κατάστασης και επιδιώκουν να διασπείρουν στους γύρω τους τις υποτιθέμενες τραγικές ειδήσεις που έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους.

Συνηθίζουν να ασχολούνται με τις ζωές άλλων ανθρώπων, να λένε πολλά ψέματα, να πλάθουν διάφορες ιστορίες και να ασκούν καυστική και άγονη κριτική, κάνοντας απαξιωτικά σχόλια για να υποβιβάσουν και να μειώσουν τους άλλους. Δε λένε μπροστά σου με ειλικρίνεια και ευθύτητα αυτό που πιστεύουν για σένα, αλλά πετάνε υπονοούμενα και μιλάνε με γρίφους. Συζητάνε με μεγάλη άνεση για σένα πίσω από την πλάτη σου και είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι χειριστικοί και συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτούν τους γύρω τους, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Είναι επίσης ιδιαίτερα επικριτικοί, ακόμη και όταν κάποιος δεν τους έχει δώσει την παραμικρή αφορμή.

Προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του θύματος σε μια κατάσταση, δε ζητάνε σχεδόν ποτέ συγνώμη και δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους, προβάλουν συχνά τα αρνητικά τους συναισθήματα πάνω στους άλλους και τους δηλητηριάζουν την ψυχή με την τοξική μιζέρια που εκπέμπουν.

Δε διαθέτουν χαρακτηριστικά, όπως η ενσυναίσθηση, η στοργή, η ενεργητική ακρόαση, η κατανόηση και η διάθεση για παροχή βοήθειας και υποστήριξης στους γύρω τους και δεν επιδεικνύουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις επιθυμίες, τα σχέδια, τους στόχους και τις ανάγκες των άλλων.

Έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν στους γύρω τους μια σειρά από δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θλίψη, ματαίωση, απογοήτευση, θυμό, ψυχικό πόνο και αντλούν ικανοποίηση από τον τρόπο που τους κάνουν να νιώθουν. Καλλιεργούν την αίσθηση πως οι άλλοι ευθύνονται για όλα.

Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος και να εντοπίσει εξαρχής τους τοξικούς ανθρώπους, γιατί φοράνε ένα φιλικό, προσιτό και ψεύτικο προσωπείο που παραπλανά.

Ενώ φαίνεται να έχουν τα πάντα στη ζωή τους, στην πραγματικότητα είναι δυσαρεστημένοι και δυστυχισμένοι και θέλουν να αποκτήσουν οτιδήποτε έχουν οι άλλοι. Εστιάζουν όλη την προσοχή τους στο να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα με οποιοδήποτε τρόπο. Πάνω από όλα φθονούν την θετική ενέργεια, την αύρα και την καθαρότητα που έχει η ψυχή σου. Επιθυμούν διακαώς να σβήσουν το φως που εκπέμπεις.

Είναι άνθρωποι δίχως ίχνος σεβασμού απέναντι στα όρια που προσπαθείς να θέσεις, γιατί δεν έχουν μάθει να ακούν ποτέ «όχι». Είναι θρασύδειλοι, γκρινιάζουν, μεμψιμοιρούν και διαμαρτύρονται με το παραμικρό.

Προκαλούν προβλήματα σε όλες τις πτυχές της ζωής τους και σε όλες τις διαπροσωπικές τους σχέσεις (ερωτικές, φιλικές, συζυγικές, επαγγελματικές).

Η συναναστροφή, η συνεργασία και η συχνή επικοινωνία με τοξικά άτομα είναι ψυχοφθόρα, μολύνει την ψυχική σας ηρεμία, ισοπεδώνει την ευτυχία σας, διαταράσσει τη σχέση με τον εαυτό σας και τους γύρω σας και μπορεί να έχει δυσμενείς, επιζήμιες και επιβλαβείς συνέπειες ακόμη και για τη σωματική σας υγεία.

Να θυμάστε πως η ζωή είναι πολύτιμη και πολύ μικρή και να προσπαθείτε να έχετε κοντά σας ανθρώπους που σας σέβονται, σας αγαπούν πραγματικά, σας αποδέχονται άνευ όρων, σας υποστηρίζουν στις δύσκολες στιγμές χωρίς να περιμένουν κάποιο αντάλλαγμα, σας φροντίζουν ανιδιοτελώς, έχουν διαθέσιμο χρόνο για να σας ακούσουν προσεκτικά, σας εμπνέουν εμπιστοσύνη, σας διακινούν θετικά συναισθήματα, σας νοιάζονται και χαίρονται ειλικρινά όταν σας βλέπουν ευτυχισμένους.

Να φροντίζετε να κρατάτε απόσταση ασφαλείας από τοξικούς ανθρώπους, να τους βάζετε εξαρχής σταθερά και άκαμπτα όρια και αν νιώθετε πως δε μπορείτε να τους διαχειριστείτε μόνοι σας, να ζητάτε έγκαιρα βοήθεια από τον κατάλληλο ειδικό.